Rosadagar

Hembakta semlor

Publicerad 2010-02-16 22:11:47 i Mat & bak




Fick på morgonen för mig att ja skulle baka semlor... så när Isa var lämnad på dagis satte semelbaket igång. Hittade receptet i Leilas - a piece of cake. Fick bra betyg av våra fikagäster och ja själv tyckte oxå dom var goda... är inte så jätte förtjust i semlor men hembakat är ju alltid hembakat!

Leila tipsar om att de bästa är att använda rumstempererat smör i degen istället för smält smör om man bakar i maskin. Fettet fördels på ett annat sätt i bullarna och ger en smidigare deg och saftigare bulle.

Här kommer receptet...

GRUNDRECEPT BULLAR
1 msk kardemumma
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1½ dl strösocker
½ tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special

FYLLNING
400 g mandelmassa
1 skvätt mjölk
8 dl vispgrädde

Ägg till pensling
Florsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Värm mjölk och kardemumma tills den är fingerljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 min.
5. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
6. Dela degen i 18-20 bitar och forma dem till runda bullar.
7. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedåt.
8. Jäs under bakduk i 45-60 min.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
10. Skär av toppen på bullarna och gröp ur innanmätet.
11. Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
12. Fyll semlorna med mandelmasseröra, spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.

Kommentarer

Postat av: Jenny

Publicerad 2010-02-17 19:23:11

Ser jättegott ut! Fin blogg du har :-)

Postat av: Hanna

Publicerad 2010-02-17 20:03:07

Ååh, såg ljuvligt goda ut!!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela