Lyxig laxgratäng

Blev inte så vidare fin... men GOD :) Hade köpt en sprits men funkade inte alls så bra med den, så fick klicka ut mosen istället.
INGREDIENSER
4 st laxbitar
salt och peppar
150 g riven västerbottensost
Guldmos
1 1/2 kg skalad potatis, gärna mandelpotatis
2 äggulor
2 msk smör
ca 1 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
Sås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 fiskbuljongtärning eller 2 msk fiskfond
1 dl vatten
1 1/2 dl vitt vin
3 dl Vispgrädde
INSTRUKTIONER
Börja med moset. Koka potatisen och pressa den. Rör ner äggulor och smör. Späd med grädde. Smaksätt med salt och peppar.
Lägg bitarna av lax i en ugnsäker smord form, salta och peppra. Fördela osten över laxbitarna. Spritsa eller klicka små potatistoppar längs kanten.
Smält smöret till såsen. Rör i vetemjölet. Tillsätt smulad buljongtärning eller fiskfond. Späd med vatten, vin och grädde under vispning. Låt såsen koka i ca 5 min. Häll den över laxbitarna. Gratinera i ugnen på 225º ca 25 min.